Przeciętne normy zużycia wody: przy chemicznej ochronie roślin

Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślinśrodkami: a – owadobójczymi; b – grzybobójczymi; c – chwastobójczymi

Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002r. nr 8 (poz.70)

 

Lp. Rodzaj upraw Środek chemiczny Jednostka Przeciętne normy Przeciętne normy zużycia wody
x ilość zabiegów odniesienia (j.o.) zapotrzebowania wody m3/j.o. zabieg m3/j.o. rok łącznie na zabiegi m3/ha rok
1 2 3 4 5 6 7
1 Drzewa owocowe
– młode a x 4 ha 0,5 2,0
b x 8 ha 0,5 4,0
c x 2 ha 0,3 0,6 6,6
– stare a x 5 ha 1,5 7,5
b x 10 ha 1,5 15,0
c x 2 ha 0,5 1,0 23,5
2 Krzewy jagodowe a x 4 ha 0,5 2,0
b x 4 ha 0,5 2,0
c x 1 ha 0,3 0,3 4,3
3 Kapusta a x 3 ha 0,3 0,9
c x 1,5 ha 0,3 0,45 1,35
4 Cebula a x 1 ha 0,3 0,3
b x 2 ha 0,3 0,9
c x 2 ha 0,3 0,6 1,8
5 Pomidory b x 2 ha 0,6 1,2
c x 1 ha 0,3 0,3 1,5
6 Ogórki a x 2 ha 0,3 0,6
b x 2 ha 0,6 1,2
c x 1 ha 0,3 0,3 2,1
7 Fasola a x 1 ha 0,3 0,3
b x 2 ha 0,6 1,2
c x 1,5 ha 0,3 0,45 1,95
8 Groszek zielony, buraki ćwikłowe, a x 2 ha 0,3 0,6
marchew c x 1,5 ha 0,3 0,45 1,05
9 Pozostałe warzywa a x 2 ha 0,3 0,6
b x 0,5 ha 0,6 0,3
c x 1,5 ha 0,3 0,45 1,35
10 Rzepak a x 2 ha 0,45 0,9
b x 1 ha 0,50 0,5 1,4
11 Ziemniaki a x 2 ha 0,45 0,9
b x 3 ha 0,5 1,5 2,4
12 Buraki (a+b) x 3 ha 0,45 1,35
c x 1 ha 0,45 0,45 1,8
13 Lucerna nasienna (a+b) x 3 ha 0,8 2,4 2,4
14 Groch (a+b) x 2 ha 0,45 0,9
c x 1 ha 0,4 0,4 1,3
15 Chmiel a x 2 ha 2,0 4,0
b x 6 ha 2,0 12,0 16,0
16 Zboża b x 2 ha 0,4 0,8
c x 1 ha 0,45 0,45 1,25
17 Kukurydza a x 1 ha 0,4 0,4 0,4
18 Truskawki a x 1 ha 0,4 0,4
b x 2 ha 1,0 2,0
c x 1 ha 0,4 0,4 2,8
19 Len a x 1 ha 0,4 0,4
c x 1 ha 0,4 0,4 0,8
20 Tytoń
odkażanie ziemi a x 2 ha 0,4 0,8 0,8
pod rozsadę b x 1 ha 1,6 1,6 1,6
21 Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin 1 zabieg 1/2 pojemności zbiornika opryskiwacza

 

Dodaj komentarz