Przeciętne normy zużycia wody: w zakładach rolno-spożywczych

Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego

Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002r. nr 8 (poz.70)

 

Lp. Rodzaj zakładu Jednostka
odniesienia (j.o.)
Przeciętne normy zużycia wody      m3/j.o.
1 2 3 4
1 Zakłady mleczarskie
a) wyrób masła 1.000 dm3mleka 3,0
b) wyrób sera 1.000 dm3mleka 4,0
c) zlewnie mleka 1.000 dm3mleka 0,3
2 Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych 1.000 dm3piwa lub produktu 5,0
3 Piekarnie 1.000 kg pieczywa 2,0
4 Rzeźnie
a) bydło:
– sztuki duże 1 szt. 0,3
– sztuki małe 1 szt. 0,1
b) trzoda chlewna 1 szt. 0,5
c) konie 1 szt. 0,35
5 Przetwarzanie mięsa:
a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych 1 t wyrobu 50,0
b) fabryki konserw 35,0
6 Punkt skupu zboża i nasion 1 m2 pow. użytkowej/m-c 0,5
7 Laboratoria 1 m2 pow. użytkowej/m-c 0,1
8 Wytwórnie makaronów 1.000 kg wyrobu 1,4
9 Gorzelnie i cukrownie 1.000 dm3spirytusu
1.000 kg cukru 115,0
10 Garbarnie
– skórki duże 1 szt. 1,0
– skórki małe 1 szt. 0,5

 

Dodaj komentarz