Tradycyjne zaprawy murarskie i tynkarskie cz.3

Zaprawa nie powinna mieć wytrzymałości większej niż bloczek, ponieważ może to być przyczyną powstawania rys i pęknięć w murze. Do pękania elementów murowych może także prowadzić zbyt duża sztywność zaprawy cementowej.

W trakcie prac murarskich należy chronić przed wodą zarówno elementy murowe, piasek, jak i murowaną ścianę. Woda jest potencjalnym nośnikiem soli rozpuszczalnych, które jeśli przedostaną się do muru wraz z zaprawą lub wbudowywanym elementem murowym, mogą wpływać na wystąpienie wykwitów solnych na elewacji.

Przy mieszaniu zaprawy z użyciem ciasta wapiennego należy zwrócić uwagę na kolejność dodawania składników: woda, piasek, a na koniec – ciasto wapienne. Ogólnie, gdy stosujemy wapno w postaci ciasta wapiennego, to przed dodaniem go do składników suchych należy je rozrzedzić wodą.

W przypadku sporządzania zaprawy z użyciem wapna hydratyzowanego najpierw należy wymieszać suche składniki, a potem stopniowo dodawać wodę do otrzymania jednolitej masy. Mieszanie mechaniczne powinno trwać ok. 3 minut.

Czas zużycia zaprawy wapiennej powinien być krótszy niż 8 godzin, a w temperaturze przekraczającej 25˚C krótszy od 4 godzin.

Czas zużycia zaprawy cementowo-wapiennej nie powinien przekraczać 5 godzin od chwili zarobienia, a w temperaturze powyżej 25˚C powinien być krótszy od 1 godziny.

W przypadku zaprawy cementowej, przy normalnych warunkach temperaturowych czas zużycia powinien być krótszy od 2 godzin, jeśli temperatura przekracza 25˚C zaprawa cementowa powinna być zużyta praktycznie zaraz po zarobieniu.

Jeśli chodzi o prędkość wznoszenia murów, to najkrótszy czas od rozpoczęcia muru dolnej kondygnacji do rozpoczęcia na tym samym odcinku muru następnej kondygnacji przy wysokości h [m] muru dolnej kondygnacji wynosi w dobach:

1. Dla zaprawy wapiennej przy h:

a. mniejszym od 3,5 m – 7 dób
b. pomiędzy 3,5 a 5 m – 8 dób
c. pomiędzy 5 a 7 m – 9 dób

2. Dla zaprawy cementowo-wapiennej przy h:

a. mniejszym od 3,5 m – 5 dób
b. pomiędzy 3,5 a 5 m – 6 dób
c. pomiędzy 5 a 7 m – 7 dób


Materiały: Stowarzyszenie Przemysłu Wapienniczego
Opracowanie: Redakcja

Dodaj komentarz