Cechy fizyczne
- Barwa
Barwę powodują najczęściej barwne frakcje substancji humusowych i stąd wody charakteryzują się intensywną żółto-brunatną barwą . Wody zanieczyszczone ściekami przemysłowymi odznaczają się barwą spowodowaną sztucznymi barwnikami .
Spowodowana jest obecnością drobno zdyspergowanych zawiesin i zależy od stanu wody. Podczas wezbrań jest większa niż w czasie stanów niższych. Mętność zwiększają zawiesiny spławialnych cząstek transportowane ze zlewni oraz uwalnianych z osadów dennych. Mętność waha się w granicach od kilku do kilkudziesięciu g/m.^3 , w czasie stanów wysokich może dochodzić do 1000 g/m.^3.
- Smak
Jest funkcja rodzaju i ilości występujących w niej substancji oraz temperatury . Specyficzny smak lub posmak mogą powodować produkty procesów biochemicznych i zanieczyszczenia pochodzenia antropogenicznego
- Zapach
Powodują różne związki ( najczęściej pochodzenia organicznego ) i gazy rozpuszczone w wodzie . Wody naturalne nie zanieczyszczone charakteryzują się zapachem roślinnym.
- Temperatura
W wodach powierzchniowych zmienia się w ciągu roku. W lecie dochodzi do 25 C , w zimie zbliża się do 0 C , bezpośrednio pod pokrywą lodową , a w głębszych warstwach osiąga wartość +4 C . Temperatura wody ma duży wpływ na : stężenie tlenu rozpuszczonego oraz innych gazów rozpuszczonych w wodzie , przebieg procesów chemicznych i biochemicznych oraz rozwój biocenoz wodnych. Wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się intensywność procesu nitryfikacji , toksyczność wielu substancji oraz wrażliwość organizmów żywych na działanie substancji toksycznych.
Skład chemiczny, czyli obecność w wodzie:
- Substancje rozpuszczone, czyli suma kationów (min. Ca2+, Na+, Mg2+) i anionów (min. HCO3—, SO42–, Cl—) obecnych w wodzie pochodzących ze związków mineralnych i organicznych. W wodach naturalnych są to przede wszystkim rozpuszczone substancje nieorganiczne i niewielka ilość związków organicznych. Obecność zanieczyszczeń powoduje wzrost zawartości rozpuszczonej materii organicznej.
- Gazy rozpuszczone pochodzące z powietrza atmosferycznego oraz powstałe w wyniku rozkładu zawartych w wodzie substancji i zanieczyszczeń (min. N, O2, CO2, a także CH4, H2S).
- Substancje organiczne pochodzenia naturalnego (gł. związki humusowe) i obcego, czyli zanieczyszczenia (min. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pestycydy)
Charakterystyka biologiczna, czyli obecność organizmów żywych w wodzie. W wodach powierzchniowych bioróżnorodność jest znacznie większa niż w wodach podziemnych.
W przyrodzie wyróżniamy wody:
- powierzchniowe śródlądowe,
- morskie,
- podziemne:
o przypowierzchniowe,
o głębinowe.
Charakterystyka wód naturalnych:
Parametr | Jednostka | Wody powierzchniowe | Wody podziemne | |
1 | Temperatura | 0C | Zmienna w ciągu roku
od 0 do 25 |
Stała w ciągu roku
od 4 do 6 |
2 | Barwa | mg Pt/l | od 20 do 200 | od 5 do 10 |
3 | Mętność | mg SiO2/l | do 50 | poniżej 1 |
4 | pH | od 6,5 do 8,5 | od 6 do 8 | |
5 | Tlen rozpuszczony | mg O2/l | poniżej 5 | nie występuje |
6 | Żelazo | mg Fe/l | śladowy | do 50 |
7 | Mangan | mg Mn/l | do 0,3 | do 2 |
8 | Dwutlenek węgla | mg CO2/l | śladowy | powyżej 100 |