Kategoria płynów, które mają lub mogą mieć kontakt z wodą do picia

Klasyfikacja kategorii płynów

       W załączniku A do normy PN-92/B-01706/Az1:1999 zamieszczono podział płynów, które mają lub mogą mieć kontakt z wodą do picia na pięć kategorii:

Kategoria 1

Woda wypływająca bezpośrednio z sieci wodociągowej przeznaczona do użytkowania przez człowieka dla celów konsumpcyjnych.

Kategoria 2

Płyn nie stanowiący bakteriologicznego lub toksycznego zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Płyn uznany za zdatny do konsumpcji przez człowieka, włączając w to wodę pochodzącą z instalacji wodociągowej, gdzie mogły nastąpić zmiany w smaku, zapachu, barwie lub temperaturze (na skutek podgrzania lub schłodzenia).

Kategoria 3

Płyn stanowiący pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność co najmniej jednej substancji toksycznej lub bardzo toksycznej o LD50>200 mg/kg wagi ciała.

Kategoria 4

Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność co najmniej jednej substancji toksycznej lub bardzo toksycznej o LD50ł 200 mg/kg wagi ciała lub też co najmniej jednej substancji radioaktywnej, mutagennej lub rakotwórczej.

Kategoria 5

Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność substancji mikrobiologicznych bądź wirusowych.

      Płyny, przed którymi należy chronić system wodociągowy zestawiono w tablicy 1. Jak wynika z zestawienia, woda wodociągowa stanowi kategorię 1, ale ta sama woda w układach instalacji ciepłej wody lub w instalacjach wody chłodniczej (lodowej) zaliczona jest do kategorii 2, woda z detergentami lub środkami dezynfekcyjnymi do kategorii 3 lub 4, natomiast woda zużyta – ścieki do kategorii 5.

Tablica 1. Określanie kategorii płynu, przed którego powrotem wymagane jest zabezpieczenie.

 

Płyn

Kategoria

1 2 3 4 5
1. Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność bez domieszek:
– woda do picia z sieci wodociągowej

X

– woda pod wysokim ciśnieniem

X

– woda stojąca *

X

– woda schłodzona

X

– woda podgrzana

X

– woda para (skropliny)

X

– woda sterylizowana

X

– woda demineralizowana

X

2. Woda do picia z dodatkiem lub w kontakcie z płynami lub ciałami stałymi inna niż kategoria 1:

– woda zmiękczona

X

– woda + czynnik antykorozyjny

X#

– woda + płyn niezamarzający

X

– woda + glony (wodorosty)

X

– woda + płyny spożywcze (soki owocowe, kawa, zupy, napoje chłodzące)

X

– woda + art. spożywcze (jedzenie)

X

– woda + napoje alkoholowe

X

– woda + mydło (detergenty)

X

– woda + środki powierzchniowo czynne

X

– woda + środki dezynfekcyjne

X

– woda + czynniki chłodnicze

X

3. Woda do picia wykorzystana do:

– gotowania potraw

X

– mycia owoców i warzyw

X

– namaczania i mycia naczyń

X

– płukania w zmywaniu naczyń

X

– centralnego ogrzewania (bez dodatków)

X

– mycia ciała

X

– płuczek ustępowych X
– pojenia zwierząt X
– napełniania basenów X
– w kanalizacji, śmietnikach do utrzymania czystości X
– w ustępach do utrzymania czystości X

 

* niektóre czynniki mogą zwiększać ryzyko (temperatura, materiał,…)

# kategorie 3 lub 4 – w zależności od wskaźnika LD50

Dodaj komentarz