Przeciętne normy zużycia wody: w usługach

Przeciętne normy zużycia wody w usługach

Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002r. nr 8 (poz.70)

Lp. Rodzaj zakładu Jednostka odniesienia (j.o.) Przeciętne normy zużycia wody
dm3/j. o. x dobę m3/j.o. x miesiąc
I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna
1 Żłobki
a) dzienne 1 dziecko 130 3,9
b) tygodniowe j.w. 150 4,5
2 Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia jeden zatrudniony 16 0,48
3 Izby porodowe 1 łóżko 500 15,0
4 Szpitale ogólne wielooddziałowe 1 łóżko 650 19,5
5 Sanatoria z hydroterapią j.w. 700 21,0
6 Apteki 1 zatrudniony 100 3,0
7 Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej 1 łóżko 175 5,3
II. Oświata i nauka
8 Przedszkola
a) dzienne 1 dziecko 40,0 1,0
b) tygodniowe, miesięczne j.w. 150,0 4,5
9 Szkoły
a) bez stołówki 1 uczeń 15,0 0,45
b) ze stołówką j.w. 25,0 0,8
10 Szkoły zawodowe i szkoły wyższe
a) bez laboratoriów 1 uczeń (student) 15,0 0,45
b) z latoratoriami j.w. 25,0 0,8
11 Internaty i domy studenckie j.w. 100 2,4
12 Szkoły z internatami 1 uczeń 100 2,4
13 Placówki wychowania pozaszkolnego
a) bez stołówki j.w. 15,0 0,45
b) ze stołówką j.w. 25,0 0,80
14 Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze)
a) bez natrysków 1 łóżko 80,0 2,4
b) z natryskami j.w. 160,0 4,8
15 Instytuty i placówki naukowo-badawcze
a) bez laboratoriów 1 zatrudniony 15,0 0,45
b) z laboratoriami j.w. 25,0 0,80
III. Kultura i sztuka
16 Muzea 1 zwiedzający 10,0 0,3
17 Kina 1 miejsce 12,0 0,36
18 Teatry j.w. 15,0 0,45
19 Domy kultury j.w. 15,0 0,45
20 Biblioteki i czytelnie 1 korzystający 15,0 0,45
IV. Sport i turystyka
21 Hotele i motele kat. lux (*****) 1 miejsce nocleg. 200,0 6,0
a) z zapleczem gastronomicz. j.w. 250,0 7,5
Hotele kat. (****) j.w. 150,0 4,5
Hotele kat. (***) j.w. 100,0 3,0
Hotele pozostałe j.w. 80,0 2,4
22 Pensjonaty i domy wypoczynkowe
a) kategorii I j.w. 200,0 6,0
b) kategorii II j.w. 150,0 4,5
c) kategorii III j.w. 100,0 3,0
23 Schroniska i domy wycieczkowe
a) kategorii I j.w. 150,0 4,5
b) kategorii II j.w. 100,0 3,0
c) kategorii III j.w. 80,0 2,4
24 Obozowiska turystyczne
1. campingi
a) kategorii I j.w. 133,0 4,0
b) kategorii II j.w. 100,0 3,0
c) kategorii III j.w. 66,0 2,0
2. pola biwakowe j.w. 33,0 1,0
25 Pływalnie kryte 1 korzystający 160,0 4,8
26 Pływalnie otwarte
a) wyczynowe 1 korzystający 200,0 6,0
b) o wykorzystaniu masowym j.w. 400,0 12,0
27 Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących 1 ćwiczący 66,0 2,0
V. Handel, gastronomia i usługi
28 Restauracje, jadłodajnie 1 miejsce 100,0 3,0
29 Bary j.w. 150,0 4,5
30 Kawiarnie, bary kawowe j.w. 25,0 0,8
31 Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, “butiki” itp.) 1 zatrudniony 30,0 0,9
32 Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.) j.w. 40,0 1,2
33 Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) j.w. 40-100* 1,2-3,0
34 Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne j.w. 80,0 2,4
35 Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk) 1 zatrudniony 15,0 0,45
36 Zakłady pralnicze 1 kg bielizny lub odzieży 17
37 Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne 1 zatrudniony 150,0 4,5
38 Zakłady fotograficzne -fotografia czarno-biała i kolorowa Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych
39 Magle
a) zwykły 1 zatrudniony 50,0 1,5
b) elektryczno-parowy j.w. 150,0 4,5
40 Łaźnie 1 korzystający 200,0 6,0
41 Szalety publiczne 1 urządzenie = 1 wc 100,0 3,0
VI. Zakłady pracy
42 Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w lp. 43 1 zatrudniony 15,0 0,45
43 Zakłady pracy
a) w których wymagane jest stosowanie natrysków j.w. 60,0 1,5
b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi j.w. 90,0 2,25

* W zależności od asortymentu sklepu

Dodaj komentarz