Rozdrabniarki to urządzenia które rozdrabniają duże części zanieczyszczeń mechanicznych, umożliwiając wprowadzenie tych zanieczyszczeń do osadników lub bezpośrednio do komór fermentacyjnych. Taka przeróbka skratek wprowadza dodatkową korzyść, jaką jest dodatkowa ilość gazu pofermentacyjnego.
Rozdrabniarki niezatopione
Są urządzeniami wydzielonymi, do których doprowadza się skratki oraz w celu ułatwienia rozdrobnienia doprowadza się 6-8 l wody bądź ścieków na kg rozdrabnianych skratek. W przypadku stosowania rozdrabniarek niezatopionych w oczyszczalni ścieków muszą znajdować się kraty a także urządzenia do transportu skratek z hali krat do rozdrabniarek.
Wyróżniamy rozdrabniarki niezatopione:
- młotkowe
- nożowe
- pompowe
Rozdrabniarki zatopione
Są urządzeniami przez które przepuszcza się całą ilość ścieków. W czasie tego przepływu większe części stałe są rozdrabniane. Rozdrabniarki zatopione mogą być umieszczone bądź w kanale przepływowym, bądź u wylotu kanału doprowadzającego ścieki do zbiornika przepompowni. Mogą zastępować kraty i sita.
Od lewej rozdrabniarki CMD (z jednym sitem obrotowym) oraz CDD (z dwoma sitami)
źródło:
1) www.instsani.pl