W załączniku A do normy PN-92/B-01706/Az1:1999 zamieszczono podział płynów, które mają lub mogą mieć kontakt z wodą do picia na pięć kategorii:
Kategoria 1
Woda wypływająca bezpośrednio z sieci wodociągowej przeznaczona do użytkowania przez człowieka dla celów konsumpcyjnych.
Kategoria 2
Płyn nie stanowiący bakteriologicznego lub toksycznego zagrożenia dla zdrowia człowieka.
Płyn uznany za zdatny do konsumpcji przez człowieka, włączając w to wodę pochodzącą z instalacji wodociągowej, gdzie mogły nastąpić zmiany w smaku, zapachu, barwie lub temperaturze (na skutek podgrzania lub schłodzenia).
Kategoria 3
Płyn stanowiący pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność co najmniej jednej substancji toksycznej lub bardzo toksycznej o LD50>200 mg/kg wagi ciała.
Kategoria 4
Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność co najmniej jednej substancji toksycznej lub bardzo toksycznej o LD50ł 200 mg/kg wagi ciała lub też co najmniej jednej substancji radioaktywnej, mutagennej lub rakotwórczej.
Kategoria 5
Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność substancji mikrobiologicznych bądź wirusowych.
Płyny, przed którymi należy chronić system wodociągowy zestawiono w tablicy 1. Jak wynika z zestawienia, woda wodociągowa stanowi kategorię 1, ale ta sama woda w układach instalacji ciepłej wody lub w instalacjach wody chłodniczej (lodowej) zaliczona jest do kategorii 2, woda z detergentami lub środkami dezynfekcyjnymi do kategorii 3 lub 4, natomiast woda zużyta – ścieki do kategorii 5.
Tablica 1. Określanie kategorii płynu, przed którego powrotem wymagane jest zabezpieczenie.
Płyn |
Kategoria |
||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Płyn stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na obecność bez domieszek: | |||||
– woda do picia z sieci wodociągowej |
X |
||||
– woda pod wysokim ciśnieniem |
X |
||||
– woda stojąca * |
X |
||||
– woda schłodzona |
X |
||||
– woda podgrzana |
X |
||||
– woda para (skropliny) |
X |
||||
– woda sterylizowana |
X |
||||
– woda demineralizowana |
X |
||||
2. Woda do picia z dodatkiem lub w kontakcie z płynami lub ciałami stałymi inna niż kategoria 1: |
|||||
– woda zmiękczona |
X |
||||
– woda + czynnik antykorozyjny |
X# |
||||
– woda + płyn niezamarzający |
X |
||||
– woda + glony (wodorosty) |
X |
||||
– woda + płyny spożywcze (soki owocowe, kawa, zupy, napoje chłodzące) |
X |
||||
– woda + art. spożywcze (jedzenie) |
X |
||||
– woda + napoje alkoholowe |
X |
||||
– woda + mydło (detergenty) |
X |
||||
– woda + środki powierzchniowo czynne |
X |
||||
– woda + środki dezynfekcyjne |
X |
||||
– woda + czynniki chłodnicze |
X |
||||
3. Woda do picia wykorzystana do: |
|||||
– gotowania potraw |
X |
||||
– mycia owoców i warzyw |
X |
||||
– namaczania i mycia naczyń |
X |
||||
– płukania w zmywaniu naczyń |
X |
||||
– centralnego ogrzewania (bez dodatków) |
X |
||||
– mycia ciała |
X |
||||
– płuczek ustępowych | X | ||||
– pojenia zwierząt | X | ||||
– napełniania basenów | X | ||||
– w kanalizacji, śmietnikach do utrzymania czystości | X | ||||
– w ustępach do utrzymania czystości | X |
* niektóre czynniki mogą zwiększać ryzyko (temperatura, materiał,…)
# kategorie 3 lub 4 – w zależności od wskaźnika LD50