woda z kranu

Charakterystyka jakościowa wody

Cechy fizyczne

  • Barwa

Barwę powodują najczęściej barwne frakcje substancji humusowych  i stąd wody charakteryzują się intensywną żółto-brunatną barwą . Wody zanieczyszczone ściekami przemysłowymi  odznaczają się barwą spowodowaną sztucznymi barwnikami .

Spowodowana jest obecnością drobno zdyspergowanych  zawiesin i zależy od stanu wody. Podczas wezbrań jest większa niż w czasie stanów niższych. Mętność zwiększają zawiesiny spławialnych cząstek transportowane ze zlewni oraz uwalnianych z osadów dennych. Mętność waha się w granicach od kilku do kilkudziesięciu  g/m.^3 , w czasie stanów wysokich może dochodzić do 1000 g/m.^3.

  • Smak

Jest funkcja rodzaju i ilości występujących w niej substancji oraz temperatury . Specyficzny smak lub posmak mogą powodować produkty procesów biochemicznych i zanieczyszczenia pochodzenia antropogenicznego

  • Zapach

Powodują różne związki ( najczęściej pochodzenia organicznego ) i gazy rozpuszczone w wodzie . Wody naturalne nie zanieczyszczone charakteryzują się zapachem  roślinnym.

  • Temperatura

W wodach powierzchniowych zmienia się w ciągu roku. W lecie dochodzi do 25 C , w zimie zbliża się do 0 C , bezpośrednio pod pokrywą lodową  , a w głębszych warstwach osiąga wartość +4 C . Temperatura wody ma duży wpływ na : stężenie tlenu rozpuszczonego oraz innych gazów rozpuszczonych  w wodzie , przebieg procesów chemicznych i biochemicznych oraz rozwój biocenoz wodnych. Wraz ze wzrostem temperatury zwiększa się intensywność procesu nitryfikacji , toksyczność wielu substancji oraz wrażliwość organizmów żywych na działanie substancji toksycznych.

 Skład chemiczny, czyli obecność w wodzie:

  • Substancje rozpuszczone, czyli suma kationów (min. Ca2+, Na+, Mg2+) i anionów (min. HCO3, SO42–, Cl) obecnych w wodzie pochodzących ze związków mineralnych i organicznych. W wodach naturalnych są to przede wszystkim rozpuszczone substancje nieorganiczne i niewielka ilość związków organicznych. Obecność zanieczyszczeń powoduje wzrost zawartości rozpuszczonej materii organicznej.
  • Gazy rozpuszczone pochodzące z powietrza atmosferycznego oraz powstałe w wyniku rozkładu zawartych w wodzie substancji i zanieczyszczeń (min. N, O2, CO2, a także CH4, H2S).
  • Substancje organiczne pochodzenia naturalnego (gł. związki humusowe) i obcego, czyli zanieczyszczenia (min. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pestycydy)

Charakterystyka biologiczna, czyli obecność organizmów żywych w wodzie. W wodach powierzchniowych bioróżnorodność jest znacznie większa niż w wodach podziemnych.

W przyrodzie wyróżniamy wody:

  • powierzchniowe śródlądowe,
  • morskie,
  • podziemne:

o      przypowierzchniowe,

o      głębinowe.

Charakterystyka wód naturalnych:

Parametr Jednostka Wody powierzchniowe Wody podziemne
1 Temperatura 0C Zmienna w ciągu roku

od 0 do 25

Stała w ciągu roku

od 4 do 6

2 Barwa mg Pt/l od 20 do 200 od 5 do 10
3 Mętność mg SiO2/l do 50 poniżej 1
4 pH   od 6,5 do 8,5 od 6 do 8
5 Tlen rozpuszczony mg O2/l poniżej 5 nie występuje
6 Żelazo mg Fe/l śladowy do 50
7 Mangan mg Mn/l do 0,3 do 2
8 Dwutlenek węgla mg CO2/l śladowy powyżej 100

 

Dodaj komentarz