Grzejniki członowe żeliwne produkowane są z tzw. żeliwa szarego w procesie odlewania kokilowego, na zautomatyzowanych liniach odlewniczych, zapewnia to precyzję i powtarzalność wykonanych odlewów. Wypełnienie formy odlewniczej stanowi ziemia formierska, która usuwana jest następnie w procesie płukania ciśnieniowego. Odlany element czyszczony jest powierzchniowo przez śrutowanie i piaskowanie, gwintowany, odtłuszczany w procesie trawienia i malowany zanurzeniowo w emalii. Gotowy człon charakteryzuje się wysoką jakością powierzchni i dużą gładkością.
Starsze typy członów żeliwnych produkowane były głównie jako dwukolumnowe, moc członu była w tym wypadku uwarunkowana jego wysokością . Nowe typy członów dostępne są w różnych rozwiązaniach, mogą posiadać od 2-9 kolumn i głębokość od 60-300 mm, mają natomiast stałą szerokość członu rzędu 60 mm, co ułatwia rozplanowanie wieszaków grzejnikowych. Wysokości członów wahają się od 300-900 mm. Większość posiada boczne zasilanie z przyłączem 5/4”, ale można też spotkać człony z przyłączem 1” jak też specjalne elementy z podejściem od spodu.
Porównanie właściwości grzejników żeliwnych
Zalety i wady grzejników żeliwnych
- duża odporność na korozję
- cicha praca
- możliwość rozbudowy poprzez dołączenie kolejnych członów
- łatwość aranżacji (można przemalować na dowolny kolor)
- długo oddają ciepło
- świetnie nadają się do instalacji grawitacyjnych z racji małych oporów przepływu
- wysoka trwałość
- duża masa – konieczność montażu na solidnych ścianach
- chropowata powierzchnia utrudnia czyszczenie grzejnika
- wysoka cena estetycznych modeli
źródło:
1) www.budujemydom.pl
2)www.instsani.pl